#586 new
Adrian Bettridge-Wiese

Messages not threading in smart mailbox

Reported by Adrian Bettridge-Wiese | January 15th, 2014 @ 03:57 PM

I have a "today" smart folder that shows all read messages in my inbox from the last 24 hours. In this smart folder, messages don't seem to thread correctly.

I'm attaching three screenshots:

Screen Shot 1: My inbox. Note that "Mollip Alquit" has a threaded reply, "Nostrud Dolor."
Screen Shot 2: My "Today" smart folder. "Mollip Alquit" and "Nostrud Dolor" appear as separate messages (not threaded).
Screen Shot 3: My "CGMail" smart folder (mail from my coworkers). In this folder, "Mollip Alquit" and "Nostrud Dolor" get threaded.

Comments and changes to this ticket

  • Adrian Bettridge-Wiese
  • Adrian Bettridge-Wiese
  • benny

    benny January 20th, 2014 @ 02:50 PM

    Is “View ▸ Organize by Thread” enabled for the Today mailbox?

    (Sorry about the late reply.)

  • Adrian Bettridge-Wiese

    Adrian Bettridge-Wiese January 20th, 2014 @ 03:05 PM

    It is. (And no worries about the reply delay.)

  • benny

    benny January 20th, 2014 @ 03:10 PM

    This is new to me. Are no messages threaded in the Today mailbox? Or is it just some messages?

    You can enable the “Msg ID” column in the messages outline to make sure that these really are the same messages. (Just in case the two messages are not parent-child in the Today mailbox -- MailMate is very strict about threading.)

  • Adrian Bettridge-Wiese

    Adrian Bettridge-Wiese January 20th, 2014 @ 03:46 PM

    It looks to be all messages that don't get threaded. In the case of the two I'm looking at right now, they have different Msg IDs. However, MailMate is identifying them as threaded in the thread arcs. I'm attaching another screenshot. In this case, it's the messages "Eiusmod Labore" and "Laboris Aute" that aren't getting threaded in the smart mailbox, but you can see that there's a thread arc showing. They again get threaded in a different smart mailbox (second screenshot).

    FYI, I procrastinated some of this testing (I've been using a LOT of email clients simultaneously after Apple f'd Mail.app), so I'm running out of trial days. I'll try to keep on top of this ticket so I can get you answers before I run out.

  • benny

    benny January 20th, 2014 @ 04:26 PM

    What I meant with respect to Msg ID was to make sure that it was the same two messages which are shown in one mailbox as in the other mailbox - but this appears to be the case (based on date). And you are absolutely sure “View ▸ Organize by Thread” is enabled for both mailboxes?

    Maybe send me the following file and then perhaps I can try to reproduce the problem (“Help ▸ Send Feedback” if you like). So far it makes little sense:

    ~/Library/Application Support/MailMate/Mailboxes.plist
    

    (Currently, you can still use MailMate after the trial runs out. It's just a hassle if you send more than two messages per day.)

  • Adrian Bettridge-Wiese

    Adrian Bettridge-Wiese January 20th, 2014 @ 04:39 PM

    Sending screenshots of the tree folders with Organize by Thread enabled (this time the messages are "Officia Dolore" and "Officia Aute;" sorry they keep changing, but I have to process a lot of email for my job). You can see they have the same IDs in all mailboxes. I'm also attaching my Mailboxes.plist.

  • benny

    benny January 20th, 2014 @ 06:09 PM

    I cannot reproduce it, but now I think I noticed something. Based on the spacing in front of each field in the messages outline, it appears you do not have an outline column (the one with triangles). Could you try right-clicking the headers of the messages outline and look for “Outline Column”. Does it make a difference if you change this setting?

  • Adrian Bettridge-Wiese

    Adrian Bettridge-Wiese January 20th, 2014 @ 06:47 PM

    Unfortunately, that didn't do anything, either.

  • benny

    benny January 20th, 2014 @ 06:55 PM

    But was an outline column missing for the Today mailbox? I don't know how the mailbox could get into such a state and maybe that is related to the threading problem (note that I have no other reports about this type of threading problem and therefore I'm looking for some kind of seemingly unrelated trigger).

    Thanks for your patience.

  • Adrian Bettridge-Wiese

    Adrian Bettridge-Wiese January 20th, 2014 @ 06:58 PM

    An outline column wasn't missing. HOWEVER! I switched the outline column around for a while, and then restarted MailMate, and this problem is now fixed. So, it seems like that was the cause, somehow? Anyway, thanks so much for taking the time to help me!

  • benny

    benny January 20th, 2014 @ 07:01 PM

    • State changed from “new” to “cantreproduce”

    I'm glad it works, but unfortunately whatever caused it wasn't fixed. Let me know if it happens again and if you have some way to reproduce it.

    Thanks for taking the time to convince me that the threading really was (displayed) wrong :-)

Please Sign in or create a free account to add a new ticket.

With your very own profile, you can contribute to projects, track your activity, watch tickets, receive and update tickets through your email and much more.

New-ticket Create new ticket

Create your profile

Help contribute to this project by taking a few moments to create your personal profile. Create your profile ยป

Mac OS X email client.

Shared Ticket Bins

People watching this ticket

Pages